Alles of fiets

Studenten worden tegenwoordig al blij van een masterdiploma. Feest als je een zwemdiploma hebt, tevreden met je bachelor, en er worden geen handen meer omgedraaid voor een veterstrikdiploma. Maar waar zijn de fietsdiploma’s?

[Dit artikel is afkomstig van op Universonline.nl en is na goedkeuring van de auteur doorgeplaatst op FietsFanaten.nl. Auteur Michael Doove (23) is student Communicatie- en Informatiewetenschappen en blogt voor Univers.]

Die van mij hangt al jaren met gepaste en terechte trots boven mijn bed. Ondertekend door meester Johan uit groep 4. Een gewaarmerkt kopie heb ik altijd bij me, voor als de politie ten onrechte denkt dat ik door rood fiets. En natuurlijk de apk-keuring voor mijn tweewieler: de “deze fiets is ok!”-sticker.

Maar het lijkt wel of ik de enige student ben met een fietsdiploma. Zuid-Europese taferelen op weg naar de campus. Midden op een kruispunt stilstaan, oordopjes tegen de herrie die de oude barrels maken als ze trappen, met vijf man naast elkaar, spontaan afslaan (de bocht, niet de motor want die heeft een fiets niet), door rood fietsen, plotseling remmen (als ze al remmen hebben). En als ze ter waarschuwing willen bellen, pakken ze spontaan hun telefoon…

Ik heb het te doen met de automobilisten, buschauffeurs en mijzelf. Kinderen hebben ten minste een vlaggetje op hun fiets om stropdassen in auto’s te waarschuwen, maar studenten komen gewoon weg met een gestolen fiets zonder kettingkast, rem, of ronde wielen (wat is de definitie van een fiets eigenlijk?). En ze trappen tegen alles aan wat los en vast zit; andere fietsen, lantaarnpalen, en heilige huisjes (gebouw Z?).

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de exchange students! Chinezen hebben doorgaans een kinderfiets met vlaggetje, dus die neem ik niets kwalijk. Maar die Spanjaarden met cabrio-fietsen, Polen met paard-en-zadel, Duitsers op hun te grote fiets, en Amerikanen op pick-up fietsen, en Portugezen met een visnet aan hun bagagedrager!

Het mag een godswonder heten als je fiets zonder krassen, kapotte wieldoppen, gedeukt spatbord, oververhitte remmen of files op de universiteit aankomt. En dan moet je de campus nog over! Waarom een vwo-diploma om toegang te krijgen tot de universiteit? Heb je leren fietsen op het vwo? Sterker nog, deze pubers staan zo stijf van het testosteron dat ze alle regels aan hun trapper lappen.

Idee voor TIK-nieuwe stijl? Verplicht eerstejaarsvak? Fietspolitie in plaats van bewaking die nu de Voedsel- en Warenautoriteit speelt in de bibliotheek? Wielklem als je fiets verkeerd geparkeerd staat? Trouwens, universiteiten moeten zich specialiseren, toch?

Daarom ga ik bij het College van Bestuur (zo druk hebben ze het vast niet) een voorstel doen. Toelatingseis: een fietsdiploma en een “deze fiets is ok!”-gekeurde fiets! Eens zien of we volgend jaar nog een tekort aan collegezalen hebben.

[fbcomments]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.