BMX in business

Paul de Jong (44) is eigenaar van Paul’s Boutique, een Freestyle BMX winkel in het Brabantse Aarle Rixtel. De naam Paul’s Boutique is een knipoog naar de titel van de gelijknamige CD van de Beastie Boys. FietsFanaten.nl sprak met deze Brabantse Beastie Boy van de BMX en fietsondernemer pur sang, al zal hij het zelf niet zo zeggen.

Ik ben geen fietsfanaat, wanneer ben je een fanaat? Ik heb meer dan 25 privé BMX Bikes en nog een aantal andere fietsen maar ik hou ook van heel veel andere dingen…

FF: Je bent BMX Hardware handelaar, wat houdt dat in?
PdJ:  in feite ben ik gewoon een soort fietsenmaker gecombineerd met een groothandel, maar dan alleen in BMX gerelateerde artikelen.

FF: Wat houdt het werk dan concreet in?
PdJ: Ik doe mijn inkoop, dat gaat voornamelijk via de VS, Taiwan en Duitsland. Ik verkoop in een winkeltje in Aarle Rixtel met kleine werkplaats voor particuliere klanten in Nederland en België en daarnaast verzend ik bestellingen aan andere shops in geheel Europa. Alles doe ik zelf, dus inkoop, verkoop, monteren, repareren, boekhouding, stickers/t-shirts ontwerpen, wedstrijden organiseren, bestellingen inpakken en naar postkantoor brengen, rekeningen maken en incasseren, schoonmaken, winkel inrichten etc etc etc. Het is 1 grote One-man-show hier bij Paul’s Boutique BMX.

Video met Mat Hoffman, grondlegger van de BMX scene van eind jaren ’70 tm ’90 en tevens een van Paul’s favoriete BMX-ers uit de oude doos (’96)

FF: Waarom BMX fietsspullen verkopen en niet Gazelle en Batavus fietsen?
PdJ: BMX zit in mijn bloed, toevallig is het een “fiets” maar daar houden alle vergelijkingen met Gazelle en Batavus en andere types bikes dan ook op. Het is hier puur BMX dus geen beachcruisers, MTB’s of andere flauwekul.

Aarle-Rixtel is beroemder in de BMX wereld dan Rotterdam of Amsterdam…

FF: Een internationaal bekende BMX shop in Aarle Rixtel, zit je daar wel op de juiste plek?
PdJ: Aarle-Rixtel is beroemder in de BMX wereld dan Rotterdam of Amsterdam…vanaf 1979 is in Aarle-Rixtel al een sterke BMX scene. Zowat alle belangrijke BMX pro’s zijn wel in Aarle-Rixtel op ons FAT JAM BMX evenement geweest in die jaren, vraag Mat Hoffman (red: belangrijke grondlegger in de sport, vanaf eind jaren ’70 tot aan de jaren ’90) maar waar hij het meest geweest is in Nederland: Aarle-Rixtel dus.Het maakt tegenwoordig niet meer uit waar een shop zich bevindt met het world wide web, de shop is op internet te zien en bestellingen zijn binnen 24 uur in geheel Nederland te leveren…

FF: Wat is de uitdaging van deze business?
PdJ: Overleven, maar dat geldt voor elke business tegenwoordig.

Regels zijn bij BMX FREESTYLE ver te zoeken

FF: Welke BMX rijders zijn je favorieten?
PdJ: Mat Hoffman blijft mijn held, hij heeft zoveel truukjes uitgevonden en zoveel voor BMX gedaan, altijd goed om hem weer te zien. Rijders van nu die ik goed vindt zijn Harry Main, Mark Webb en Drew Benzanson (Onderstaand een video fragment met Harry Main).

Video met Harry Main

FF: Hoe mainstream is BMX geworden of  hoe underground is het juist gebleven volgens jou?
PdJ:BMX is weer aan het groeien, maar zoals de honderduizenden BMX bikes in de begin jaren ’80 zal het toch nooit meer worden, dat was mainstream, nu blijft het met die duizenden toch een beetje underground en daar ben ik tevreden mee, het hoeft voor mij niet veel groter te worden. Nu is het allemaal nog te overzien, anders krijg je weer van die “cowboys” die ook een BMX shop/groothandel denken te kunnen runnen en dat is nooit goed.  BMX RACE, een andere BMX discipline, is sinds de vorige Olympische spelen een Olympische sport. Ik zie BMX FREESTYLE, het woord zegt het al, het is een meer vrije stijl, daar nog niet zo snel inkomen. Regels zijn bij ons ver te zoeken en een jury-sport hoort niet op de Olympische spelen thuis vind ik.

FF: Zijn er bijzondere trends in BMX en in BMX hardware op dit moment?
PdJ: Een van de trends in opkomst is het rijden zonder remmen,”Brakeless” zoals het wordt genoemd. Dat vraagt om andere vaardigheden van de rijders.

FF: Onze site heet FietsFanaten.nl, uit Brabant…In hoeverre vind je jezelf een fietsfanaat? 
PdJ: Ik ben geen fietsfanaat, wanneer ben je een fanaat? Ik heb meer dan 25 privé BMX Bikes en nog een aantal andere fietsen maar ik hou ook van vele andere dingen, al hebben die wel meestal met wielen te maken zoals USA Cars & BIkes, skateboards en Motocross.

[fbcomments]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.