Dingen voor anderen doen

De Kinder Adviesraad Tilburg (KART) reikte op 19 april leenfietsen uit aan directrice Manja van basisschool de Bibit in de Reeshof. Inmiddels heeft ook de Lochtenbergh drie leenfietsen gekregen. Een bijzonder origineel en zinvol initiatief.

Door een bezoek af te leggen bij een speel-o-theek werden we met de vraag geconfronteerd voor leenfietsen voor basisscholen. Stel een kind heeft geen fiets, simpelweg omdat de ouders dat niet kunnen betalen. Hoe kan dat kind dan mee op schoolkamp? Meestal gaan scholen daar op de fiets naartoe. Hoe willen kinderen zonder fiets meedoen met de activiteiten waarbij ze fietsen nodig hebben? Zo ontstond het idee voor het fietsenproject.

De KART wil met deze leenfietsen alle kinderen de kans geven om tijdens schoolactiviteiten toch mee te kunnen fietsen. Het komt helaas regelmatig voor dat niet alle kindren over een fiets kunnen beschikken. Bijvoorbeeld doordat de ouders niet bedeeld genoeg zijn om een fiets aan te schaffen. De reactie van een heleboel kinderen op school was verbazing over het feit dat er op school kinderen zijn van wie de ouders geen fiets kunnen betalen. Echt stille armoede.

Britta, Auck en Jikke reiken de leenfietsen uit op OBS de Bibit.

Britta, Auck en Jikke reiken de leenfietsen uit op OBS de Bibit.

Betty, vrijwilliger bij het project, fietst elke dag 14 km voor haar werk. Daarnaast geniet ze van een mooie fietstocht.

Mijn kinderen (inmiddels volwassen) zijn niets tekort gekomen. In de media wordt veel verteld en geschreven over armoede. Mijn steentje bijdragen in de maatschappij is kijken wat ik hieraan kan doen. Om de kinderen die in een uitzichtloze situatie zitten het gevoel te geven dat er nog mensen en kinderen zijn die zich om hun welzijn bekommeren. Door met kinderen samen te werken kom je tot verrassende en hele simpele oplossingen en heb je geen zware beslissingen nodig om het doel te realiseren.

Kirsten (14 jaar), lid van KART gebruikt haar fiets vaak.

Ik fiets elke dag naar school en naar mijn vrienden; ga bijna overal op de fiets naartoe! Ik heb het totaal niet slecht qua geld thuis, en het is rot om je dan te bedenken dat er kinderen zijn die niet de dingen kunnen doen die ik doe. Dat is de reden waarom ik meedoe aan KART. Ik vind het fijn om dingen voor andere mensen te doen. We horen en zien ook dat de kinderen voor wie we dingen doen dat super tof vinden.

Volgens Betty kan de fietsenbranche iets betekenen voor kinderen in Tilburg. Door bijvoorbeeld workshops te organiseren “Hoe plak ik een band” en “Hoe onderhoud ik nu een fiets”. De kinderen krijgen op deze manier inzicht in techniek en hun zelfredzaamheid wordt gestimuleerd. Dit scheelt ook in de kosten, wat fijn is als je het niet breed hebt.

De fietsen zijn ter beschikking gesteld door La Poubelle.

KART bestaat uit jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar, die zich inzetten voor armoedebestrijding in Tilburg. Dit doen zij met ondersteuning van een aantal actieve vrijwilligers en medewerkers van welzijnsorganisatie de Twern. De KART geeft op een ludieke manier advies aan allerlei instanties en organisaties. Zoals het fietsen project. Daarnaast kijkt KART kritisch hoe mensen met een smalle beurs geholpen kunnen worden en geeft instellingen ongewone adviezen over de aanpak van armoede. Meer info op www.kinderadviesraadtilburg.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.