Een ideale ring is de Fietsring!

Fietsforum Tilburg zit aan tafel bij de zgn. Planteams, die meedenken over het ontwerp van de voormalige Tilburgse Cityring. Eén van onze eerste bijdragen is het voorstel om de ring voortaan “FIETSRING” te noemen. Daarmee wordt aangegeven dat de fietser de belangrijkste gebruiker van de nieuwe ring wordt en de auto te gast is en zich qua snelheid moet aanpassen.

Lees verder op onze thema pagina.

2 gedachten over “Een ideale ring is de Fietsring!”

 1. Beste leden van het Fietsforum, jullie stellen onder meer voor, om de Jan Aartestraat op te waarderen : geen paaltjes, fietsstraat, duidelijke bewegwijzering, om als fietsers zodoende de Korte Heuvel te kunnen vermijden. Zou ook de Hoogvensestraat – mooi in het verlengde van de Paleisring – als ‘rechte’ fietsroute zo opgewaardeerd kunnen worden? Opdat ook fietsverkeer zal kunnen rijden via de ‘rechte route’ Hoogvensestraat-Paleisring v.v. in plaats van via de Korte Heuvel vice versa. En jullie doen het voorstel om het westelijke fietspad van het NS-Plein te laten vervallen : maar hoe gaat dan het fietsverkeer vanuit de Besterdring – dat nu nog rechtdoor kan fietsen via dat westelijke fietspad-NS-Plein – naar de Heuvelring? En op de Fietsring zelf: de vele fietsers-in-dezelfde-fietsrichting zitten elkaar in de weg, qua snelheid, qua doorstroming en qua leeftijd, zodra bepaalde fietsers naar links of rechts gaan afslaan. Op welke punten kunnen de fietspaden van de Fietsring eigen fiets-uitvoegstroken krijgen? Opdat b.v. het rechtdoorgaande fietsverkeer op tempo kan blijven, terwijl de afslaande fietsers zouden kunnen uitwijken naar hun eigen fiets-uitvoegstroken. Succes met jullie fietspromotie!

  1. Beste J. de Kort,
   Fijn dat je met ons meedenkt over de herinrichting van de Fietsring. We hebben over onze ideeën op 9 maart j.l. een gesprek met wethouder Rik Grashoff gehad. Veel van onze ideeën worden door de gemeente overgenomen.
   Over een goede aansluiting aan de oostkant is het laatste woord echter nog niet gezegd. Het fietspad vanuit Oisterwijk wordt opgewaardeerd tot snelfietsroute en wordt dan een aantrekkelijker alternatief voor de Tivolistraat (en dus de Korte Heuvel). Omleidingen (vanuit het oosten) via Veemarktstraat, Panhuijsenpad, Jan Aartestraat en/of Hoogvensestraat naar de Fietsring hebben allemaal te veel nadelen of liggen net niet op de goede plek.
   Het westelijke fietspad vanaf het NS-plein blijft in de visie van de gemeente gehandhaafd. Het oostelijke fietspad wordt tweerichtingsverkeer, zodat er een directe aansluiting van het fietspad van de Koestraat / NS-plein op de Fietsring ontstaat.
   Dat het op sommige tijdstippen druk zal worden op de Fietsring is onvermijdelijk. Dat is ook de bedoeling. Omdat er op diverse plekken ook gelegenheid moet zijn voor voetgangers om over te steken en er af en toe kruisend autoverkeer is, zal elke fietser het eigen tempo goed in de gaten moeten houden. Een vier meter breed fietspad is geen vrijbrief om als fietser ‘voluit’ te gaan. Dat kan op de snelfietsroute wel, maar in het stadscentrum niet.
   In april komen de planteams van de Fietsring weer bij elkaar om de nieuwste versie van de plannen te bespreken. Het is en blijft een complexe opgave om in een stadscentrum alle belangen tot hun recht te laten komen. Als Fietsforum Tilburg blijven we ons best doen om het belang van de fietsers in te brengen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.