Fietsen en Filmen

‘Nu sta ik zelf in de belangstelling, dat is niet de bedoeling’. Al jaren richt Blanche van der Meer haar aandacht vooral op de fietsverhalen van anderen, plots wordt ze zelf geïnterviewd door FietsFanaten. Blanche is fanatiek fietser, producent van fietsvideo’s en moderator van het videoplatform ‘WorldCycleVideos’.

‘Het begon met mijn vakantiefoto’s. Hiervan maakte ik presentaties met muziek er onder. Je merkt dat het terugkijken en het delen veel leuker is.’ Het maken van de presentaties wakkerde een jeugddroom aan. ‘Eigenlijk wou ik iets met film gaan doen, maar ik koos ‘verstandig’ en ging een degelijke universitaire opleiding volgen.’ Nadat ze voor haar verjaardag een echte videocamera kreeg, begon ze aan een inhaalslag. Zo volgde ze onlangs ook nog eens de cursus camerajournalistiek aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht.  ‘Met de cursus wilde ik leren hoe je verhalen kunt vertellen met film.’ Haar grootste trots tot op heden is de video van haar lange reis naar Marokko, met voice-over en complimenten van de docenten.

 

De video’s gaan over haar andere grote hobby: fietsen. In het verleden reisde Blanche met het openbaar vervoer en een grote rugzak over de hele wereld. Dat was heerlijk, maar niet compleet. Tot ze het reizen op de fiets ontdekte. ‘Sindsdien geldt niet het eindpunt, maar is de weg ernaartoe het reisdoel. Het is snel genoeg om afstanden te overbruggen, maar langzaam genoeg om een land echt te zien en ervan te genieten.’ Voor Blanche is het reizen op de fiets helemaal het einde. ‘Prachtige ontmoetingen en gesprekken kan je hebben op zo’n fietsreis. Zoals laatst in Harz: we stopten voor een patatje en maakten een praatje met de eigenaar. Even later vertelde hij al over zijn grote droom – hij wilde  professioneel clown worden. Een passie die hij nu moest beperken tot de weekenden. Ik vind het prachtig dat iemand zich in zo’n korte tijd bloot geeft aan je’.

Je merkt dat het terugkijken en delen veel leuker is.

Vier jaar geleden begon Blanche met de videogroep ‘WorldCycleVideos’. Het is een platform voor en door filmende fietsers. En die zijn er blijkbaar genoeg. Inmiddels staan er meer dan 1500 video’s binnen het platform. De vele video’s zijn verdeeld over 12 albums. De titels die je kunt verwachten op een site over wereldfietsen zijn aanwezig; Europa, Azië en Noord-Amerika en ook de hele wereld behoren tot de opties. Er zijn echter ook albums over fietsvoedsel en fietsende kinderen. Goed voor vele uren kijkplezier.

Het platform organiseert in samenwerking met de Amerikaanse organisatie Adventure Cycling Association een videowedstrijd, een echte fiets en film contest. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen. Voor meer informatie daarover klink hier

Meer vertellen met de video’s, dat is nu mijn droom.

Blanche is nog lang niet klaar. Haar video’s zijn nog niet tot volledige wasdom gekomen, vind ze zelf. Door te werken met een script leert ze ook gerichter te werken. Daarnaast wil Blanche gaan oefenen met interviews voor de camera. Ze wil het verhaal gaan vertellen achter de fietsvakantie. Daarom oefent ze nu het script schrijven en het interviewen van mensen. ‘De verhalen van mensen onderweg vastleggen en meer vertellen met mijn video’s, dat is nu mijn droom.’

Blanche maakte ook een video van Harry Wagenaar, die onlangs een presentatie verzorgde op de avond met fietsverhalen van het FietsForum. De video ‘Stof voor Thuisblijvers’ gaat over de negen maanden die Harry doorbracht op zijn fiets.

1 gedachte over “Fietsen en Filmen”

  1. Leuke video van Harry Waagenaar, die had ik nog niet gezien, bedankt. Momenteel logeert wereldfietser Nino Trunz bij me, ik ontmoette hem april 2011 bij de ambassade van Oezbekistan in Istanbul. Hij is nu 16 maanden onderweg en fietste door tot in Laos, Cambodja en Thailand. Erg boeiende avond gehad met prachtige anekdotes.

    Ik houd me aanbevolen voor een 2e avond vol (wereld)fietsverhalen en organiseer die graag samen met het Fietsforum.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.