Fietsende Fanfare

Al fietsend muziek maken, kan dat? Wie het Brabants Fietsharmonisch Orkest heeft zien spelen weet dat dit, tegen de verwachting in, mogelijk is. Eén van de muzikanten van het Brabants Fietsharmonisch Orkest is Tilburger Ron Antens (45).

In Europa is het orkest uniek; een lange tandem op twee wielen voor zes muzikanten zijn we nog nergens tegengekomen.”

Het orkest bestaat uit zes muzikanten op een lange tandem. De bezetting is stuurman/bekkenist, altsaxofoon, tenorsaxofoon, accordeon, trompet en tuba/grote trom. Het is ooit als grap begonnen bij een carnavalsoptocht in Eindhoven. Daar kwamen zulke enthousiaste reacties op, dat er steeds meer optredens volgden. Ruim 10 jaar later zijn de meeste muzikanten van het eerste uur vervangen door professionele muzikanten. Het orkest heeft zo’n 70 optredens per jaar in binnen en buitenland. Ze treden op de meeste uiteenlopende gelegenheden op; van theaterfestivals tot meubelboulevards en van openingen van fietspaden tot de Tour de France en de Giro d’Italia. Het lijstje met landen waar het orkest gespeeld heeft? Nederland, Belgie, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Italie, Frankrijk én Spanje!

In Europa is het orkest uniek. Er zijn wel showkorpsen waarbij de muzikanten ieder individueel op de fiets zitten, maar een lange tandem op twee wielen voor zes muzikanten is het orkest zelf nog nergens tegengekomen.

Met name het spelen in professionele straatorkesten werd een van mijn belangrijkste activiteiten.”

Ron is in zijn geboortedorp met muziek in aanraking gekomen via zijn vader en de plaatselijke harmonie, waar hij tot aan zijn conservatorium opleiding bariton heeft gespeeld. Tijdens zijn opleiding is hij overgestapt op Bastuba. Ook volgde hij de dirigenten opleiding voor Harmonieën en Fanfares. Sinds die tijd geeft hij les op de muziekschool en op middelbare scholen. Daarnaast is het spelen in professionele straatorkesten één van de belangrijkste activiteiten geworden van Ron.
[miniflickr photoset_id=72157629131852196&sortby=date-posted-asc&per_page=50]

De uitdaging voor Ron is de combinatie van het goed muziek maken en het theater. Hij heeft geen opleiding gehad in acteren, maar heeft deze kwaliteiten wel nodig. De nodige repetities met een ervaren regisseur helpen daarbij.

Ik heb al zoveel maffe dingen meegemaakt met dit orkest”

Ron vertelt: “Veel details uit de acts zijn in de praktijk ontstaan. Zo is er een marsje op de muziek van Nino Rota waarbij de bekkenist en ik tegen elkaar aan lopen. Met een hoop lawaai kletteren die bekkens dan op de grond (we verslijten er ook een paar per jaar). Een keer had ik niet in de gaten waar ik liep en ging per ongeluk op een van die bekkens staan die met een flinke knal binnenste buiten knakte. Dit tot grote hilariteit van het publiek. Vanaf dat moment doen we dat iedere keer.”

In het buitenland wordt er nog vreemder tegen het orkest opgekeken dan in Nederland. Met name in Spanje is het fietsen alleen met die instrumenten al een attractie op zich. Ze hebben daar vaak gespeeld bij fietsconferenties en evenementen. “Eén van de hoogtepunten daar was een Nederlands bikerteam van de politie, dat ons gebruikte als onderwerp om vluchters met een fiets aan te houden.”

Voor de nabije toekomst staat er een compleet nieuwe outfit met een ander thema op stapel. Deze act kan dan naast de bestaande acts als Fanfare en als Kabouterfietsorkest uitgevoerd gaan worden.

1 gedachte over “Fietsende Fanfare”

  1. Graag wat info’s over jullie ,wat ,hoe financieel.
    Is voor een carnavals optoch in Hasselt(B) op 31/03/2019 of eventueel volgend jaar 22/03/2020
    Vriendelijke groeten
    Klinkers jean-paul
    0032 475 36 96 20

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.