Fietskunst in de Pont

Fiets en kunst. De combinatie is misschien niet voor iedereen vanzelfsprekend. Toch levert het veel mooie beelden op, met in sommige gevallen een krachtige boodschap. Zo ook het werk van Chinees kunstenaar Ai WeiWei, wiens werk nu te zien is in museum de Pont in Tilburg. WeiWei gebruikte de fiets in meerdere van zijn kunstwerken, als geraffineerde uiting van zijn ongehoord scherpe openlijke kritiek op de Chinese regering. 

In het kunstwerk “Forever”, nu te zien in de Pont tot en met 24 juni, vormen 42 op- en aan elkaar gelaste fietsen radertjes een carrousel. Los zouden ze niet kunnen functioneren: ze missen trappers en stuur, bedoeld als commentaar op de sociale situatie in China. De installatie dankt zijn titel aan het op de frames aangebrachte fietsenmerk.


Kunstwerk Forever, te zien in de Pont. Bron foto: polkadotbride.com

WeiWei maakte na Forever, het kunstwerk dateert van 2003, nog een opzienbarend kunstwerk met meer dan 1000 fietsen als basis. Bovenaan dit artikel zie je er een indruk van en onderstaand vind je een video van CNN. Het kunstwerk heet “Forever Bicycles” (de video is wat traag bij een langzame verbinding helaas, even laten bufferen voor het kijken dus).

Lees hier meer over Ai WeiWei en over de expositie.

 

1 gedachte over “Fietskunst in de Pont”

  1. Hey Chris,super vet dat je het gehaald hebt! Hoelang blijf je daar om leekkr bij te komen van de fietstocht?? We hebben niet alles gelezen, maar je hebt een hoop meegemaakt en mooie dingen gezien. Heb je nog veel foto’s gemaakt? We spreken je snel en goede terug reis. De donatie moet nog even overgemaakt worden, maar dat komt goed.Groeten Dirk, Marsja en Stan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.