Fietswoningen in de VS

In Noord Amerika zijn interessante ontwikkelingen te zien op het gebied van de fiets en de woningmarkt. Zoals fietsvriendelijke appartementen complexen. Wat zijn dat? En hebben we die in Nederland ook?

De Washington Post signaleert de trend dat Noord Amerika steeds meer woon-werk fietsers kent en dat dat van invloed is op de huizenmarkt. Er is een toenemend aantal fietsvriendelijke appartementen. Zo’n appartement heeft op de eerste plaats veilige opbergmogelijkheden, zodat de fiets ’s nachts niet buiten hoeft te staan en in de ochtend, op weg naar het werk, gemakkelijk gepakt kan worden. Dat kennen we in Nederland natuurlijk al lang. Maar er is meer!

Wat te denken van een Velo room: een inpandige werkplaats waar banden opgepompt kunnen worden, de ketting schoongemaakt en banden geplakt. Er zijn gereedschappen, borstels en een schort. In een ander complex is op de begane grond de Hopworks BikeBar te vinden.

In een 654 appartementen tellend complex in Seattle mikt men niet alleen op de fietsers die in de appartementen wonen, maar ook op degenen die dagelijks langs het gebouw rijden. Er komen 240 beveiligde stallingen, douches voor mannen en vrouwen en lockers. Fietsers die niet in het gebouw zelf wonen kunnen lid worden van een club, zodat zij ook gebruik kunnen maken van deze faciliteiten. En als de fiets gerepareerd moet worden, kunnen ze deze overdag achterlaten in de fietsenwinkel.

We willen een knooppunt zijn voor mensen die naar het werk fietsen. Fietsen zijn een goede manier om je te verplaatsen in Seattle.

De reden dat project ontwikkelaars interesse hebben in de fietsvriendelijke ontwikkelingen moge duidelijk zijn: er is steeds meer vraag naar. Meer mensen (vooral jongere generaties) kiezen niet meer voor het bezit van een eigen auto, en wel voor de fiets voor dagelijks gebruik. Indien de auto nodig is, dan wordt steeds vaker een deelauto gebruikt. Deze afvlakkende automobiliteit is ook te zien in Duitsland en Frankrijk.

Naar aanleiding van het artikel in de Washington Post, ging ik op zoek naar fietsvriendelijke appartementen in Nederland. Een speurtocht op internet leverde een duidelijk beeld op.

We kennen in Nederland fietsvriendelijke ondernemers: winkels, cafe’s en restaurants die berekend zijn op fietsers. Ze hebben goede parkeervoorzieningen, tegenwoordig vaak met een oplaad faciliteit voor de elektrische fiets. We kennen ook fietsvriendelijke wijken. Daar zijn goede fietspaden te vinden en is groen onderweg te zien. Ook kennen we fietsvriendelijke appartementen. Maar die term is voorbehouden aan appartementen waar je je vakantie viert!

Wie weet pikken makelaars en projectontwikkelaars de trend uit de VS op, dat je met een beetje moeite meer kunt doen om het fietsers naar de zin te maken op de woningmarkt. Met de grote groep fietsende appartementen bewoners lijkt daar iets moois te kunnen ontstaan!

 

1 gedachte over “Fietswoningen in de VS”

  1. Leuk stuk. Paar keer in Seattle mogen zijn, omdat mijn broer er woont. Fantastische stad. Wel ongelofelijk dapper en pittig om er te fietsen. Flinke hoogteverschillen en weinig ruimte. Je ziet wel een duidelijke toename. Ook handig dat iedere bus voor op een fietsendrager!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.