Meldingen van onze fietsnetwerkers

Meldingen van onze fietsnetwerkers

Gevaarlijke kruispunten of ontbrekende fietsstallingen kunt u melden bij het FietsForum. De verzamelende klachten worden besproken met de gemeente Tilburg. Samen met de fietsnetwerkers werken we samen aan een beter fietsklimaat. Hieronder een overzicht van meldingen waar de gemeente Tilburg actie gaat op ondernemen, meldingen die zijn opgelost en meldingen die niet worden opgepakt. Locatie, het verzoek en/of de klacht en de reactie van het fietsforum worden kort toegelicht in deze lijst.

Lijst is bijgewerkt op 30 april 2021

MeldingLangs een beperkt gedeelte van de Koningsoordlaan zijn nog geen fietspaden aangelegd (maart 2020).
OplossingEr wordt nagevraagd wat de status hiervan is.
MeldingLangs de auto-invalswegen, zoals de Ringbanen en de Bredaseweg hangen gemeentelijke, witte verwijsborden voor automobilisten die verwijzen naar bijv. hotels, restaurants, winkelcentra, ziekenhuizen, maar niet langs de sternetfietspaden of snelle fietsroutes.
Wij pleiten ervoor dat die er op een aantal plekken wel komen, bijv. richting winkelcentra
OplossingFietsforum Tilburg vindt dit een goed idee. De gemeente vindt dat die borden er kunnen komen, in beperkte mate.
MeldingHet eerste deel van het Kwekerijpad, boven de tunnel Postelse Hoefpad heeft geen ruimte voor voetgangers. Er zijn daar regelmatig conflicten tussen voetgangers en fietsers die beide druk gebruik maken van deze route van en naar Station Universiteit
OplossingVoetpad realiseren. Wordt in het meerjarenplan (MJP) opgenomen.
MeldingDe situatie bij de Jumbo Lieve Vrouweplein is nog steeds niet goed: parkeren op de fietsstrook en veel te weinig fietsbeugels.
OplossingEr komen in 2021 meer fietsbeugels, is toegezegd.
MeldingBij het Tweestedenziekenhuis nemen ambulances en auto’s van het personeel tegenwoordig het kanaalfietspad Goirkekanaaldijk, toekomstig onderdeel van de SFR richting Dongen/Oosterhout.
Er zou vanaf de Dr. Deelenlaan een tweede rijbaan gemaakt kunnen worden langs deze route tot aan de ingang van de personeelsparking. Daar is ruimte genoeg voor.
OplossingGaat deel uitmaken van de SFR naar Oosterhout. Tot die tijd wordt daar niets veranderd/ aangepast.
MeldingWil Tilburg / Brabant ook biobased (hennep, vlas) bebording gaan gebruiken in het kader van duurzaamheid, zoals Gelderland?
OplossingBiobased bebording wordt overgenomen door de gemeente. Zie de Fietsagenda.
MeldingIn het gebied Bakertand (Goirle) gaat gebouwd worden. Ook voor de verkeersontsluitingen liggen plannen klaar (Rillaersebaan en Abcovenseweg en Stappegoorweg). Voor een goede, veilige fietsontsluiting ontbreken de plannen echter. Daar zou ook de gemeente Tilburg over mee moeten denken. Er is een oplossing aangedragen (zie bijlage) met een fietsroute langs de muur van Boschkens en een fietsbrug over de A58 die aansluit op de Prof. Goosenslaan en de fietstunnel onder de Ringbaan Zuid.
OplossingEen fietsbrug over de A58 bij het gebied Stappegoor / Bakertand is een reële optie. Er komt in ieder geval een Snelfietsroute (SFR) naar Goirle
MeldingEr is een voetgangersoversteek met verkeerslichten vanaf het Bastionhotel naar het Leijpark, maar na de oversteek moet je het fietspad op. Er is daar geen voetpad (trottoir). Oplossing: een voetpad aanleggen tot aan de ingang van het Leijpark
OplossingDe voetgangersoversteek vanaf het Bastionhotel naar het Leijpark is toegezegd.
MeldingZou het “olifantenpaadje”tussen fietspad westzijde Ringbaan-West, bij het benzinestation, en de Aldi op het Frans van Spaendonckplein ingericht kunnen worden als fietspad (ongeveer 30 meter)
OplossingIn onderzoek.
MeldingHet fietspad Oude Bosschebaan tussen de Rustende Jager en de gemeentegrens van Helvoirt (Vught) is hier en daar in slechte staat en veel te smal.
OplossingIn onderzoek.
MeldingDe afslag naar links vanaf de Hasseltstraat naar de Goirkestraat is voor fietsers moeilijk en gevaarlijk.
OplossingIn MJP 2029
MeldingDe situatie in de Groenstraat nabij de Ringbaan Zuid is voor fietsers in alle richtingen onoverzichtelijk en gevaarlijk.
OplossingIn MJP 2026
MeldingLangs de kanaaldijken zijn op verschillende plaatsen bankjes geplaatst. Onze wens is dat er bij die bankjes ook enkele fietsbeugels komen. Bovendien staan veel bankjes te dicht op het fietspad.
OplossingGemeente: duur, want er moet een harde ondergrond gemaakt worden
MeldingHet afbuigend fietspad in de bocht Eikenbosch naar Koningsoord is een slechte oplossing voor de fietser.
OplossingIn onderzoek
MeldingEr zouden betere, herkenbaardere fietsroutes moeten komen vanuit de oude kern Berkel naar het winkelcentrum Koningsoord, bijvoorbeeld via de hoofdpoort van het voormalige klooster.
OplossingIn onderzoek
MeldingEr zijn meldingen over slechte oplossingen voor fietsers en voetgangers in de Burg. Brokxlaan, met name bij de oversteken.
OplossingHet FietsForum kan zich achter deze meldingen scharen. Van gemeentewege zijn er nog geen duidelijke oplossingen aangedragen, behalve dat de melding nog eens goed bekeken moet worden.

1 gedachte over “Meldingen van onze fietsnetwerkers”

  1. In Berkel-Enschot zijn momenteel veel uitbreidingen gaande. Veel nieuwe woningen, nieuw winkelcentrum, nieuw cultureel centrum, nieuwe wegen maar er is weinig aandacht voor een aangepast fietsenplan. Nu er een nieuwe weg (met fietspaden) Koningsoordlaan gemaakt is kan de hoofdroute voor Sternetfietsroute over deze laan gaan. Hierdoor zouden de fietsstroken in het dorp secundaire fietsroute kunnen worden. In het dorp ligt de snelheid van de weggebruikers nog veel te hoog. Ondanks dat er een 30 km zone is zijn deze wegen niet ingericht als een 30 km weg. Er zijn maar enkele plateaus waarbij rechts voorrang heeft.
    Wij willen graag meer plateaus (verhoging van het kruispunt) waarbij rechts voorrang heeft. Dit geeft een lagere snelheid voor de weggebruiker en daarbij wordt de reistijd van de fietser niet echt verminderd. Ook willen we een nostalgisch fietspad met een natuurlijke ondergrond die langs het Eikenlaantje zodat dit een uniek paadje voor de fietsers wordt van Enschot naar het nieuwe winkelcentrum. Wij zijn al 5 jaar bezig met werkgroepjes en hopen dat fietsforum Tilburg wat kan betekenen voor ons.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.