Mennonieten route Polen

Het stimuleren van het gebruik van de fiets kun je in steden doen voor woon- werk verkeer of voor winkelend publiek, maar je kunt het natuurlijk ook met een toeristische inslag bekijken. Na mijn bijdrage aan het Active Mobility congres in Gdansk ben ik er op uit te gaan in de omgeving om de Mennonieten route te fietsen!

Samen met mijn Amerikaanse congresgenoot Randy en Poolse gastheer Piotr gaan we route, die rondom Gdansk loopt verkennen. Ik had wel eens van Mennonieten gehoord, maar daar bleef mijn kennis eigenlijk wel bij. In deze 2 dagen met Randy is er voor Piotr en mij een wereld open gegaan. Randy is namelijk Mennoniet, ook wel ‘doopsgezinde’ genoemd. Hij wil in de omgeving van Gdansk kijken of hij sporen kan vinden van zijn voorouders. Dat zijn Mennonieten die halverwege de 17e eeuw uit Nederland gevlucht zijn. In die tijd werden zij in Nederland en Duitsland vervolgd vanwege hun geloof en vestigden zich in de laaglanden ten oosten van Gdansk, de Vestula Delta. Zij konden daar terecht vanwege hun kennis van het aanleggen van dijken en droogleggen van land.
Een paar eeuwen later werden zij hier weer vervolgd; de voorouders van Randy vluchtten naar Oekraïne. En van daaruit in de 20e eeuw naar de Verenigde Staten. Zo leer je weer eens wat van de Europese geschiedenis!

Klik op de foto’s om te vergroten

De fietstocht op het platteland van de Vestula Delta wordt een leuke speurtocht, helaas met zadelpijn. De geleende fiets heeft een heel hard, smal zadel. Fatsoenlijke zadels blijken bijzonder schaars in Polen…
We rijden over rustige wegen, wat fijn is in een land waar men niet zo gewend is aan fietsers in het verkeer. Regelmatig zijn de paden echter hobbelwegen. Er is verharding aangebracht, een soort betonnen tegels die in een dubbel spoor over een pad gelegd zijn. Prima voor landbouwvoertuigen, maar niet gemaakt voor fietscomfort. Er zitten gaten in de tegels waardoor je een constante trilling hebt. We besluiten om dit soort verharding de naam ‘communistische kinderkopjes’ te geven. Gelukkig maken we regelmatig stops om de omgeving beter te bekijken, de route nog eens na te zoeken, of één van de overblijfselen van de Mennonieten in deze Delta te bekijken. Het lekkere eten in Tczew tenslotte doet de zadelpijn vergeten!

Tip: je kunt voor je fiets een kaartje kopen om deze in de trein mee te nemen!

[fbcomments].