Mooie nieuwe fietstunnel

Op 30 oktober opende wethouder Roel Lauwerier een belangrijke nieuwe link in de Tilburgse sternet fietsroute: de tunnel onder het spoor ter hoogte van de Academielaan. De verwachting is dat dagelijks zo’n 12.000 fietsers en voetgangers de tunnel gaan gebruiken – vergelijkbaar met de tunnel op de Gasthuisring. Het Westen van Tilburg wordt hiermee voor fietsers en voetgangers beter verbonden met ten Noorden en Zuiden van het spoor en met het centrum.

De tunnel is 35 meter lang, onder 6 sporen door. Het fietspad is 3,5 meter breed; het voetpad 2,5 meter. In ieder geval breed genoeg om een groep scholieren naast elkaar te laten fietsen!

De eerste plannen voor deze extra tunnel onder het spoor stammen uit 1993. Op dat moment werd de wens voor de tunnel opgenomen in de sternet fietsroute. De eerste voorbereidingen werden in 2000 getroffen, maar door de hoge kosten werden de werkzaamheden uitgesteld. In 2006 stelde het Ministerie geld beschikbaar voor tunnels onder het spoor en daar konden we in Tilburg van profiteren. Het Rijk stelde 1,3 miljoen euro beschikbaar, de Provincie droeg 1,6 miljoen bij. Totale kosten waren 4 miljoen euro.

Credit foto’s gebruikt in compilatie bovenaan artikel: ©ARCADIS

1 gedachte over “Mooie nieuwe fietstunnel”

  1. mooi misschien wel, maar de bomen die er voor gesloopt zijn en de vogels die er door verjaagd zijn, helaas, de egoïstische gemakzuchtige mens denkt er niet aan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.