Fietsreiziger Michel Jehae

Tilburger Michel Jehae (47) is bij sommigen beter bekend als presentator van het Milieucafé, met 87 edities een van de langst bestaande politieke talkshows van Nederland. Hij werkt als communicatieadviseur bij Staatsbosbeheer en is initiatiefnemer geweest van het Tilburgse FietsForum. Zo gedreven als hij is op maatschappelijk vlak, zoveel geniet hij van zijn vakantiereizen op de fiets.

Mijn drie fietsen samen zijn nog altijd goedkoper dan een auto; die heb ik niet

FF: Hoeveel en wat voor fietsen van jou staan er in de schuur?
MJ: Drie stuks. Een stadsfiets, een hybride voor de trektochten en een racefiets voor de toertochten. Die drie samen zijn nog altijd goedkoper dan een auto; die heb ik niet.

FF: Wanneer kreeg je de smaak van fietsreizen te pakken?
MJ: Mijn eerste korte fietsvakantie was in 1983. Een rondrit vanuit Vaals, waar ik toen nog woonde, door de Duitse Eifel en terug via de Ardennen. In die tijd had ik alleen een stadsfiets met drie versnellingen. De eerste grote trektocht maakte ik met mijn vriendin in 1990, een fietstocht naar Avignon, langs een beschreven route van Herman Coster. Herman Coster was de eerste die een lange afstandsroute uitgaf: van Maastricht naar de Mediterannee. Vanaf dat moment had ik de smaak te pakken om met tentje, van camping naar camping, zuidwaarts te trekken.

FF: Wat waren je mooiste reizen?
MJ: De mooiste tocht vond ik de route van Paul Benjaminse naar Rome. Het eerste deel daarvan, van Maastricht naar Basel fietste ik in 1995. In 1997 fietste ik van Basel naar Sienna. Dat deel vond ik zo mooi dat ik de tocht het jaar erop en in 2002 grotendeels heb herhaald. Zwitsers rivierlandschap, Alpen, Italiaanse meren, Appenijnen, Povlakte en Toscane, allemaal in één vakantie. Sinds 2006 maak ik fietsrondritten met mijn kinderen. Dat is heel anders maar ook heel mooi. Georganiseerd, ieder jaar weer met een grote groep ouders met kinderen. We maakten al een ronde in de Dordogne, in Karintië, in Zuid-Tirol, langs de Italiaanse meren, door de Aveyron en door Toscane. Dit jaar fietsen we waarschijnlijk door de Provence. Het is ook pas sinds een paar jaar dat ik fietstochten maak met mijn racefiets.

Ik geniet van ontmoetingen, het moe worden, het landschap en de verplaatsing

FF: Wat is de fijnste fietsplek in Brabant voor jou?
MJ: Dat zijn er verschillende. Plekken waar het rustig is, scoren altijd hoog. Zoals het fietspad langs het Wilhelminkanaal naar Oirschot. De fietstroutes door Gorp en Rovert naar Hilvarenbeek. Het fietspad door De Malpie bij Valkenswaard.

FF: Vervelendste fietservaring tot nu toe?
MJ: Die heb ik gelukkig niet echt. In de bergen is het wel heel vervelend als er veel vrachtverkeer kort langs je voorbij schiet terwijl je zelf nauwelijks omhoog komt.

FF: Waarom is reizen op de fiets bijzonder?
Als fietser heb je vaak onverwachte ontmoetingen. Leuke ontmoetingen ook. Bij de genoemde fietstocht op weg naar Sienna stapte er tijdens een pauze een Italiaan uit zijn auto. We waren erg moe en het was heel erg heet. Of we zijn camping kenden? Hij wist al van ons routeboekje, en wist ook dat zijn camping er niet in stond. Een half uur later lag ik in het zwembad. Juist doordat je steeds buiten bent, ontmoet je ook altijd mensen. Ik geniet van ontmoetingen, het moe worden, het landschap  en van de verplaatsing.

[fbcomments]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.