Rapport FietsForum leidt tot betere doorstroming 

In februari 2023 presenteerde FietsForum Tilburg zijn rapport ‘’Prioriteit voor de Fietser – Naar betere doorstroming en meer comfort bij verkeerslichten rond de Fietsring” aan wethouder mobiliteit Rik Grashoff. In oktober ontving het FietsForum een uitgebreide reactie van de wethouder op de gesignaleerde knelpunten en aanbevelingen.

De Parkring, die we ook een beetje als Fietsring beschouwen, is een groot project dat begrensd wordt door de  bestaande Cityring en het directe gebied er omheen. Als FietsForum hebben we ons bemoeid met de Parkring, maar tegelijk realiseerden we ons dat de toegangswegen tot de Parkring voor fietsers ook relevant zijn. Daarom hebben we deze wegen onderzocht met een focus op de afstelling van de VRI’s (VerkeersRegelInstallaties) en beschikbaarheid van opstelstroken. Juist in de wijze waarop de VRI’s zijn afgesteld merk je wat de positie is van de fiets in het totale verkeerspalet. Lang oponthoud voor fietsers en kort oponthoud voor auto’s is natuurlijk niet bevorderlijk voor comfortabel fietsen. Alle terzake doende VRI’s rond de Parkring hebben we beoordeeld, en daarna -voor zover nodig- voorzien van aanbevelingen.

Wethouder Grashoff heeft het rapport positief ontvangen. De voorstellen zijn door zijn ambtenaren bestudeerd en op de verschillende verkeerssituaties is een reactie gekomen. Op korte termijn wordt bekeken of extra detectielussen kunnen worden geplaatst en/of aanpassingen aan de VRI-software realiseerbaar zijn bij VRI’s aan het NS-plein en bij de kruispunten Gasthuisring-Hart van Brabantlaan en Hart van Brabantlaan-St. Ceciliastraat. Het ruimtegebrek voor fietsers bij VRI’s op kruispunt Gasthuisring – Burgemeester Brokxlaan is niet oplosbaar. Ruimtegebrek speelt ook bij het kruispunt Piusplein-Piusstraat-Paleisring. De doorlooptijd van VRI’s bij Gasthuisring – Burgemeester Brokxlaan wordt nader bekeken. Knelpunten bij de Bredaseweg, Noordhoekring en Lange Schijfstraat zullen later bij de inrichting van de Parkring worden aangepast. Voor de situaties buiten de Parkring geldt dat aanpassingen soms afhankelijk zijn van onderhoudsplanningen en budgettaire ruimte.
Zo levert het onderzoek van het FietsForum op dat de doorstroming voor fietsers op verschillende plekken rond de Parkring daadwerkelijk verbetert.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.