“Je moet het zien als een volwaardig vervoersmiddel, niet als alternatief voor de auto!”, zegt Ineke Spapé met luide stem en wilde gebaren. Ze heeft het over de fiets. Dertig ouderen luisteren aandachtig tijdens deze bijeenkomst van FietsForum Tilburg over de plaats die de fiets krijgt in de nieuwe spoorzone.
Woensdagavond, 21 november, 19.55 uur. In de kleine zaal staan plastic stoeltjes voor een groot scherm geplaatst. De bezoekers drinken wachtend een kopje koffie of thee aan de bar. In de hoek staat een man met lange haren die met zijn gitaar de achtergrondmuziek verzorgt.
Een kwartier later opent Pieter van Bekkum, de voorzitter van het FietsForum, zichtbaar trots de avond met een welkomstwoord. De eerste spreker is Ineke Spapé, directeur van SOAB adviseurs woning en leefomgeving. Van Bekkum en Spapé maken onderling nog een onverstaanbaar grapje voordat zij met haar presentatie begint. Met een quiz bevordert de spreekster het publiek om mee te denken. Daarna geeft zij negen tips hoe je als stad het beste rekening kunt houden met de fietsers. “Het is belangrijk dat je als stad een strategie bepaald. Maak een actieplan. Besluit als gemeente bijvoorbeeld om met groepen samen te werken”, aldus Spapé.
De tweede spreker is Toon Zijlstra. Hij vertelt hoe een ontwerp voor iets als de spoorzone ontstaat. In een poging zijn publiek niet te overschatten, vergelijkt Zijlstra het inrichten van een gebied als de nieuwe spoorzone met het bakken van een taart. “Je hebt allemaal ingrediënten en dan probeer je daar iets lekkers van te maken”, legt hij uit. “De Cityring is al bijna af en er komt nog een 25 meter brede tunnel bij het station.” Het is de bedoeling dat door deze tunnel de afstanden tussen veel plaatsen korter worden en dat sommige plekken beter bereikbaar worden.
De laatste spreker is Fred van Nistelrooij, een gemeenteambtenaar. Hij is blij met de Cityring omdat er nu veel meer ruimte is voor de fietser. Hierna geeft hij de bezoekers de mogelijkheid vragen te stellen en discussies te voeren. Netjes steekt iedereen zijn hand op en laat elkaar uitpraten. Er ontstaat een discussie over fietsenstallingen. Er zijn diverse vragen over de oversteekplaatsen, waar van Nistelrooij geen antwoord op weet: “Ik weet de beste oplossing niet”, zegt hij verschillende keren.
Na afloop zijn de bezoekers welkom om nog een borreltje te drinken en na te praten. “De bijeenkomst was van hoogstaand niveau”, zegt bezoeker en ex-wegen- en waterbouwkundige Frank van den Bogaard. “Ik ben dik tevreden.”
Gastauteur Kaja Bouman is studente aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Zij schreef bovenstaand verslag voor een schoolopdracht, maar was zo vriendelijk het ook met ons te delen. Hieronder treft u ook nog het krantenbericht uit het Brabants Dagblad van 22 november, op de dag na onze bijeenkomst.