Theo Smeele en het Echte FietsForum Tilburg (EFFT): een dankwoord

Met koffie en appeltaart bij Kaldi aan de Willem II Straat kijkt Theo Smeele samen met Dennis Ardonne terug op zijn vrijwilligerswerk bij het FietsForum Tilburg. De reden is duidelijk. Theo heeft afscheid genomen bij het FietsForum Tilburg.

Eindelijk wat meer tijd om te focussen op het eigen bedrijf. Maar ook wat meer tijd voor het vrijwilligerswerk voor de Stedenband Tilburg-Matagalpa. De fiets is niet uit het zicht en zeker niet uit het hart. Theo blijft actief als fietsnetwerker en betrokken als lid van de Fietsersbond afdeling Midden-Brabant. Met zijn bedrijf fietstaxti Tilburg blijft hij groen vervoer aanbieden in de schônste stad van ’t laand! Vooral het ouderenvervoer voor de zorgcentra gaat Theo aandacht geven, naast het organiseren van rondritten in Tilburg.

Een lange periode gaat wel afgesloten worden bij het FietsForum Tilburg. Een periode gekenmerkt door de oprichting van zowel de Fietsersbond als van het FietsForum Tilburg, ludieke fiets evenementen, bewustwording acties, advisering over de fietsinfrastructuur en spannende bestuurlijke momenten. Zonder deze inbreng van Theo had Tilburg er echt anders uitgezien.

Als we terug in de tijd gaan is de oprichting van de Echte Nederlandse Fietsersbond (ENFB) een belangrijk moment. Zo staat de discussie en rechtszaak met de ANWB over de eigenlijke naam, De Eerste Enige Echte Nederlandse Wielrijdersbond (ENWB), nog goed in het geheugen. Een leuk weetje is dat de inschrijving van deze organisatie, nu bekend als de Fietsersbond, gewoon in het handelsregister in Tilburg heeft plaatsgevonden.

Ook het FietsForum Tilburg heeft zijn oorsprong gevonden na een roerige periode met de gemeente Tilburg. Zo circa 1995 tijdens het wethouderschap van de heer Horvers is het platform FietsForum ontstaan. In die periode hadden diverse partijen zitting in dit overlegorgaan, zoals gemeente Tilburg, politie, brandweer, en ondernemers uit de binnenstad. De vraag of er voldoende fietsstallingen werd toen op de agenda gezet. Over het onderwerp fiets werd in die periode echt anders gedacht. Er was een hele wereld te winnen. Het accent lag vooral op promotie van de fiets.

Een ander bijzonder moment is de inschrijving van Stichting FietsForumTilburg bij de Kamer van Koophandel in 2006. De inschrijving viel gelijk samen met het kopen van Theo zijn huis. Vanaf deze periode komt het FietsForum Tilburg beter in de rol als adviesorgaan.

Theo is op fietsvlak nationaal en internationaal georiënteerd en heeft diverse fietscongressen bijgewoond. In de steden als München, Brussel, Wenen, Nantes, Nijmegen, Dublin en Leipzig is de ‘Tilburgse fietscultuur’ onder de aandacht gebracht.
Theo heeft de rol als secretaris binnen het Fietsforum diverse jaren vervuld en heeft samengewerkt met diverse voorzitters: Pieter van Bekkum (2006-2013), Peter Luijten (2013-2017), Marc Dols (2017-2018) en Rob van Mierlo (2019-heden). Samen met de vrijwilligers van het FietsForum Tilburg heeft Theo zich ingewerkt in pittige en langlopende dossiers zoals het Pieter Vreedeplein, de NS fietsenstallingen en de fietsagenda’s van de gemeente Tilburg. Vooral de samenwerking en de ‘borrelmomenten’ met fietsvrienden Anton Jungerhans en Leon van Berkel gaat Theo zeker niet vergeten.
Met trots kijkt Theo terug op het NS fietsenstallingen dossier. Het resultaat mag er zijn en vele Tilburgers kunnen er nu de vruchten van plukken. Het is een spannend traject geweest, vooral op politiek niveau. Ook de oversteekbaarheid van de Brokxlaan is een vraagstuk waar hij samen met Toon Zijlstra veel tijd en energie in heeft gestoken. De fietsparkeerschijf actie voor het kortstallen van fietsen blijft ontzettend hilarisch.

En wat de toekomst volgens Theo voor de fiets gaat brengen? Fatbikes verdwijnen uit het straatbeeld, want deze kunnen niet verzekerd worden. Verder heeft Theo vertrouwen in de transitie van autoluwe naar autovrije binnenstad en de ontwikkeling van 30 km/u zones. Maar het FietsForum Tilburg moet blijven knokken voor de fietser en wel voor elke meter ruimte die er is.

Het FietsForum Tilburg wil Theo nogmaals bedanken. Een dikke merci. Da ge bedankt zijt da witte!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.