Tilburg op weg naar de Fietsgemeente Top 100?

Elke twee jaar doet de Fietsersbond onderzoek naar de kwaliteit van de fietsvoorzieningen in de Nederlandse gemeenten. Onlangs verscheen de uitslag van de fietsgemeenten in 2022. En weer zit Tilburg niet bij de beste 100 gemeenten van Nederland (er zijn er nu 345). Van de grote steden eindigde Zoetermeer het hoogst (11e) en Enschede als één na beste (31e).
De gemeente, die volgens de wethouder Mobiliteit naar de top 10 wil (!), wilde al voor het bekend worden van de uitslagen van 2022 weten op welke punten de stad nu precies tekort schiet en vroeg Bureau Goudappel om een analyse te maken van de Tilburgse scores op de meetlat van de Fietsgemeenteverkiezingen.

Uit het rapport komt naar voren dat Tilburg in het algemeen redelijk scoort. In de objectieve criteria gaan we vooruit, mede nu stapsgewijs alle rotondes binnen de bebouwde kom worden aangepakt (dat duurt tot 2025). Wat ook helpt is dat Tilburg bij de herinrichting van de binnenstad meer 30 km wegen krijgt. Veel aanbevelingen van Goudappel gaan echter over de ‘mindware’. En daar moet, ook volgens het FietsForum, nog heel wat gebeuren. Zo moet de gemeente Tilburg niet alleen fietsvriendelijker denken bij beheer en onderhoud van wegen en fietspaden, maar mag de communicatie over beleid en vooral de uitvoering veel actiever. Ook zou er meer promotie onder de Tilburgers moeten worden gedaan om enquêtes van de Fietsersbond in te vullen. Wat dit laatste betreft: het FietsForum is blij met het feit dat in het laatste collegeakkoord Tilburg Fietst meermalen wordt genoemd als uithangbord van de fietspromotie. Nu zal de gemeente Tilburg Fietst snel moeten reactiveren.

Meer info vind je hier: https://www.fietsersbond.nl/fietsgemeente-2022/

Hierbij een overzicht van de scores op de vaste categorieën (de eerste vijf zijn subjectief, d.w.z. weerspiegelen de ideeën van de respondenten, de laatste vier zijn objectief gemeten)

Categorie2022 (schaal 1 tot 5)
8 – 80 jaar (kwetsbare fietser)3,5
Beleving3,6
Onderhoud3,5
Netwerk3,9
Fietsinfrastructuur3,5
Omrijfactor2,6
Rotondes3,0
50/30 km2,3
Stedelijke dichtheid5,0
Gemiddeld3,4

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.