Meer dan 46.000 fietsers gaven hun mening over het fietsklimaat in hun gemeente in de landelijke (tweejaarlijkse) enquête van de Fietsersbond. Op 6 juni werd bekend gemaakt dat de gemeente Noord-Beveland door fietsers uitgeroepen is tot meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland.
De enquête voor Tilburg is maar liefst door 1280 mensen ingevuld. Dat is veel erg vergeleken met andere steden (Eindhoven 447, Breda 494, ‘s-Hertogenbosch 292, Utrecht 951).
Er zijn 342 gemeentes in Nederland en Tilburg staat op de 270e plaats, helaas dus niet in de top 100. Daarnaast is de score gedaald t.o.v. 2022. Tilburg krijgt een totaalscore van 3.2 op een schaal van 1 tot 5.
In deze infographic zie je een overzicht van de resultaten. Je leest hier de uitgebreide resultaten.
We zijn teleurgesteld en vragen ons af waar deze score vandaan komt. Zou het te maken hebben met de vele plekken waar de weg openligt? We gaan graag het hoe en waarom uitzoeken en hierover in gesprek met de gemeente.
Fietsen in Tilburg is horeur geworden.
– Fietspaden worden te pas en te onpas voorgoed onderbroken. Er is niets meer over van het prachtige rodefietsenetwerk dat er lag, wat ons ooit tot fietsstad maakte;.
– ergerlijke shared-space-locaties waar je moet oppassen dat je winkelende of zich naar het station haastende voetgangers niet raakt. Wie verzint zoiets?;
-snel een boodschap doen en je fiets kort parkeren? Vergeet het: alle beugels zijn verwijderd en als je je fiets in een blauw vak zet en hem vastmaakt aan een paaltje, wordt dat doorgeknipt door Afacmedewerkers die je fiets verwijderen omdat hij ‘aan gemeente-eigendom is vastgemaakt (al 2x zien gebeuren). Dit terwijl gemeente Tilburg op haar site zélf adviseert om je fiets ergens aan vast te maken om diefstal te voorkomen;
-werk aan de weg in Tilburg? De fietser heeft het nakijken. Er wordt geen enkele rekening mee gehouden. Je moet self maar zien hoe je tussen de auto’s en dranghekken een weg moet vinden;
– heb je een e-bike en wil je die in de avond parkeren in een fietsenkelder? Dikke pech. De lopende banden doen het na 19 uur niet meer en je duwt je een breuk als je fiets weer naar boven wil krijgen;
– in de winter wordt er heel spaarzaam gestrooid op de fietspaden. Gevolg: schuivende fietsers en veel ongelukken;
-de fietser lijkt in Tilburg persona non grata te zijn geworden;
– ik begreep dat er wel geïnvesteerd wordt in het aanleggen van snelfietsroutes. Geen idee waarom die keuze is gemaskt. Om automobilisten de auto uit te krijgen? De gewone fietser heeft er geen baat bij. Die wordt van zijn sokken gereden door die ebikes en speedalics op dat soort fietspaden.
Keuzes, keuzes keuzes. Logisch dat wij als Tilburg zó laag eindigen. Het is gewoon niet meer fijn fietsen in Tilburg.