Flying Dutchman uit Budel

In luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad hangt ie…boven een tentoongesteld Fokker toestel. Het is de vliegfiets van Jesse van Kuijk uit Budel. Jesse was in 2009  op 19 jarige leeftijd de eerste Nederlander die het luchtruim koos, op pedaalkracht welteverstaan. In 2010 deed hij er een schepje bovenop en vloog hij een afstand van 80 meter.

Vliegen op de fiets. Het klinkt als een fantasieverhaal, maar het kan echt. In 1977 al vloog de Gossamer Condor over het Kanaal en in 1988 werd met het toestel Deadalus een afstand van 150 km tussen Kreta en Santorini overbrugd, de Icarus mythe werd voor even realiteit (bekijk onderstaande video’s). Daarna hebben velen geëxperimenteerd, maar het wereldrecord van Daedalus bleef staan. In Nederland was er tot 2009 nog nooit iemand in geslaagd om op te stijgen op een fiets. Jesse’s poging op 9 augustus op Kempen Airport, bracht hem slechts voor enkele seconden in de lucht, maar het maakte hem de eerste Nederlander die het flikte. Het nieuws werd toch internationaal opgepikt, wat nogmaals onderstreept hoe uniek de prestatie is. Nog meer aandacht kreeg Jesse een jaar later, toen hij er in slaagde een langere afstand van 80 meter af te leggen. “That might not seem to be much, but consider that most of the Human Powerd Aircraft pioneers, especially those before 1977, would be very happy to make flights of this distance and without damage” , schrijft Jesse op zijn site. Terecht want Jesse bouwde het toestel met de sierlijke naam Abhilasha, wat ‘wens’ of ‘verlangen’ betekent in het Hindoestaans, met minimale middelen. Het design maakte hij al op 15 jarige leeftijd.

Lees hier meer over de historie van vliegfietsen en lees hier het artikel in Duitse krant der Spiegel (in het Engels), over de de prestatie van Jesse in 2009.

Gossamer Condor video, documentaire fragment uit 1978

Daedalus video, uit 1988

[fbcomments]