Vrienden op de Fiets

In 1984 is de stichting ‘Vrienden op de Fiets’ opgericht. De stichting zet zich in voor het bevorderen van het recreatief wandelen en fietsen. Ze doet dit door een netwerk te onderhouden met mogelijke slaapplaatsen door Nederland en in omringende landen.

De slaapplaatsen zijn bedoeld voor mensen op doortocht. Ze worden aangeboden voor een gunstig prijsje. De maximale prijs per persoon in 2012 is vastgesteld op 19 euro, dat is inclusief ontbijt, badtextiel en schone lakens. Alle aanbieders van overnachtingplaatsen worden hier aan gehouden. Voorwaarde is dat de gasten op spierkracht de locatie bereiken, ze lid zijn van de stichting en zich vooraf aangemeld hebben. Ook het lidmaatschap is niet duur, met het tarief van 8 euro per jaar. In ruil daarvoor ontvang je het volledige adressenboek met de spelregels, een beschrijving van het aanbod, contactmogelijkheden en eventuele wensen van de gastheer of vrouw, zoals niet-roken. Dit jaar was er ook een mooie overzichtskaart van de locaties in Nederland opgenomen, waarmee het uitstippelen van de route nog makkelijker wordt. Op deze wijze wil de stichting het voor iedereen aantrekkelijk maken om op eigen kracht op vakantie te gaan.

Momenteel zijn er zeventigduizend donateurs en circa vijfduizend verschillende adressen voor overnachting aangemeld. In de gemeente Tilburg zijn al 16 adressen actief, in heel Brabant loopt het richting de vijfhonderd logeerplekken. Geen van de plekken is hetzelfde. Voor de vakantieganger die niet opstaat voor iets anders, maar vooral weggaat om hetzelfde te zien en te doen, is deze opzet niet bijzonder geschikt. De ene keer is het een boer met verbouwde hooizolder, de andere keer een alleenstaande oudere vrouw met een te groot, leeg huis. Zoals in het adressenboek van dit jaar is te lezen: ‘Juist de verscheidenheid, de menselijke ontmoeting en het verrassingselement vormen de charme van logeren bij Vrienden op de Fiets’.

Website: vriendenopdefiets.nl

2 gedachten over “Vrienden op de Fiets”

  1. Vind ik wel leuk we fietsen al de vakantie s. Dit jaar ook rondje IJsselmeer gedaan. Helemaal verzorgd dus de koffers werden naar het hotel gebracht. Kost natuurlijk wel wat meer. Hoe wordt je lid van de Vrienden op de fiets. MVG Suzan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.